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A.  FAA RESPONSES

1.0 Part 61.55 question
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“ Office of Accident Investigation and Prevention 800 Independence Avenue SW
b Washington DC 20591

U.S, Department
of Transportation

Federal Aviation
Administration

AUG 0 5 2013

David Lawrence

National Transportation Safety Board, AS-30
490 L'Enfant Plaza, SW

Washington, DC 20594

Dear Mr. Lawrence:

The Federal Aviation Administration (FAA) Flight Standards Service is providing the
following response to your accident investigation information support request 13.434,
regarding the Premier 390 accident that occurred on February 20, 2013.

NTSB Question: The NTSB learned that the co-pilot on the Premier was given a

part 61.55 SIC check by the Captain (owner of Executive Shuttle; ATP, CFI, 3908 type

rated). The co-pilot did not have any previous jet experience and held an ATP.

1. If the operation was under 14 Code of Federal Regulations (14 CFR) part 91, was the
co-pilot required?

FAA Answer: No, the aircraft was type certificated as a single pilot jet. The aircraft was
designed and certified to fly only a single pilot.

2. If so, was the co-pilot required to have a 14 CFR section 61.55 check?

FAA Answer: See previous answer,

3. Under 14 CFR part 1357

FAA Answer: No, a 14 CFR part 135 operator could fly this aircraft single pilot if

approved to do so, provide the Op Specs and pilot training allow this. A Captain who was
approved to fly single pilot on this aircraft would have the type designation of 3908S.

FAA RESPONSES 4 ERA13MA139



4. Was the Captain qualified, with a 390S type rating, to provide this training and
logbook endorsement if his rating on the Premier is only for single pilot?

FAA Answer: Under 14 CFR section 61.55 any qualified Captain would be able to cover
the required areas of 14 CFR section 61.55 and give the appropriate endorsement in the
applicant’s logbook stating that he has demonstrated the skill and knowledge required for
the safe operation of said aircraft, relevant to the duties and responsibilities of a second in
command. Although, the regulation does not specifically address a Captain who is certified
to fly the jet as a single pilot giving this SIC endorsement to and airman, logic would
dictate that since a higher level of skill and ability would be required to pass the check ride
as a single crew member, that this higher level of certification and demonstration of skill
would be more than satisfy the role of trainer required under 14 CFR section 61.55 to give
the second in command endorsement.

If you require additional information please contact Ms. Kimberly Burtch, Accident
Investigation Division, at 202-493-.

Sincerely,

-

Thomas B. Littleton
Manager, Accident Investigation Division
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2.0 Go-around question

Federal Aviation
Administration

Memorandum

Date: MAY 14 2013
To: Manager, Accident Investigation Division, AVP-100

From: /ohn M. Allen, Director, Flight Standards Service, A

Prepared by; James A. Viola, Manager, General Aviation and Commercial Division,
AFS-800
Subject: NTSB Information Request 13-267 dated 5/2/2013

The following responds to NTSB Information Request 13-267. We have included the NTSB’s
original questions, followed by the FAA’s response to each question.

1. How does the FAA define a “go around” and when it occurs?

Per the FAA Pilot/Controller Glossary, a go-around is a situation when a pilot abandons
his/her approach to land. The term go-around is further explained in the FAA Airplane
Flying Handbook, FAA-H-8083-3A page 8-11, stating that a go-around may be
warranted whenever landing conditions are not satisfactory, such as unmet air traffic
control requirements, unexpected appearance of hazards on the runway, wind shear,
wake turbulence, mechanical failure, an/or an unstabilized approach. A go-around
allows a pilot to discontinue a landing approach and make another approach under
more favorable conditions. A go-around is a normal maneuver which is emphasized
and practiced early on in student pilot training and is required to be demonstrated
during practical tests.

2. How does the FAA define a “balked landing” and when it occurs?

Per the Airplane Flying Handbook, FAA-H-8083 page G-2, a balked landing is
synonymous with a go-around.

3. Can a balked landing/go around also be defined as after an airplane has touched down?
Yes. The FAA Aeronautical Information Manual (AIM), page PCG T-4, defines a

touchdown as the point at which an aircraft first makes contact with the landing
surfaces. The Airplane Flying Handbook, FAA-H-8083-3A page 8-7, explains that the
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landing process is not over until the airplane decelerates to a normal taxi speed or
comes to a complete stop. For example, loss of directional control, ground loop, ete.
can oceur if a pilot abandons his/her vigilance and/or positive control. The Airplane
Flying Handbook does not explicitly indicate that a go-around/balked landing could be
initiated after first contact with a landing surface. However, the FAA expects that a
pilot may execute a balked landing/go-around if he/she determines that, after first
contact with the landing surface, positive control has not been maintained or if
continuing the landing process may expose the aircraft to unsafe conditions such as an
unexpected appearance of hazards on the runway.
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